Hoe word je een creatief genie (1) : Dr Snyder’s Creativity Cap

In deze blogserie meer over het neurologische model achter de hersenmachine. En: met datzelfde model verklaar ik hoe een eenvoudige tekenmethode zonder technologie snel en effectief van dilletanten talenten kan maken. Deze tekenmethode maakt met natuurlijke breinstuurkunst gebruik van dezelfde hersenmechanismen waarop ook hersenmachines aansturen om tekentalent en andere geniale vermogens op te wekken.

Stel je eens voor dat je een machine op je hoofd zet en ZAPPPP! in je hersens ontwaakt het genie. Net als Doc in ‘Back to the Future’. Wel, we zijn ‘Back in the Future’: met magneten of elektroden op je schedel kun je je brein laten bruisen van creativiteit. Hoe werkt het? En kun je ook zonder hersenmachine creatieve vermogens opwekken? 

ZAPPP! – in je hersenen ontwaakt het genie

Alvaro Pascual-Leone

Een transcraniële magnetische stimulator

Creatief met Neurocybernetica

De technologie van de neurocybernetica is heel wat gebruiksvriendelijker geworden nu je je schedel niet meer hoeft laten open zagen. Je zet nu een kap op je kop met magneten of met – sinds kort – zwakstroom elektroden.  Het magnetisch veld of de zwakstroom beïnvloedt door de schedel heen (‘transcraniëel’) de elektrische activiteit van de hersenen. Zo wordt uitwendig de werking van hersengebieden geprikkeld of  juist afgeremd. De effecten zijn tijdelijk en veilig bij correct gebruik.

‘Doc’ Allan Snyder gebruikte aanvankelijk Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS) in zijn laboratorium om gewone mensen kunstmatig om te toveren in savants, ‘autistische genieën’, die bijvoorbeeld geweldig goed kunnen tekenen of rekenen. Snyder brengt nu een handzame ‘Creativity Cap’ met elektroden op de markt. Daarmee komt creativiteit als konijn uit de hoed .

Wat kan een simpele tekenmethode betekenen tegenover de technologie van de Creativity Cap?  In deze brainwave en de komende afleveringen van dit blog onderzoek ik het tekenen met machinale neurocybernetica (breinstuurkunde) en het tekenen met mentale neurocybernetica (breinstuurkunst). En meer over de neurologie waarop beide vormen van neurocybernetica berusten, zowel de mentale als de machinale methode.

Dr Allan Snyder met zijn ‘Creativity Cap’

Ontremming van functies van de rechterhersenhelft bevrijdt ‘geniale’ vermogens

Savante Cyborgs

De eerste proefnemingen met TMS door Dr Snyder kwamen groot in het nieuws. Snyder gebruikte TMS om een interessante hypothese te testen over de hersenen van savants.
Savants hebben buitengewone talenten, terwijl hun hersenen – en met name aan de linkerhersenhelft – gebreken vertonen door een ontwikkelingsstoornis zoals autisme, door letsel of door een ziekte zoals dementie. Meestal kampen ze daardoor met ernstige beperkingen naast hun geniale talenten. Daarom sprak men vroeger van idiots savants.

Wat is nu precies het verband tussen het gebrek en het genie in de hersenen van savants? Die vraag fascineerde Snyder. Zijn hypothese was dat de gebrekkige werking van bepaalde delen van de linkerhersenhelft de oorzaak is van de optimale, ‘geniale’ werking van delen van de rechterhersenhelft. In normale hersenen zonder gebrek aan de linkerhelft onderdrukt de dominante linkerhersenhelft (enigermate) functies van de rechterhelft. Bij savants is echter die remmende werking van de linker- op de rechterhersenhelft weggevallen. Deze structurele ontremming of disinhibitie van functies van de rechterhersenhelft bevrijdt vermogens die normaal gesproken worden onderdrukt door de dominante linkerhersenhelft.

Snyder zocht naar een overtuigend experiment om zijn theorie te bewijzen over ‘savantisme’ als gevolg van een blijvende ontremming van de rechterhersenhelft. Hij kon op grond van zijn theorie het volgende voorspellen: als je hersengebieden die permanent haperen bij savants, zoals de linker frontale slaapkwab, tijdelijk buitenwerking stelt bij normale proefpersonen, dan vertonen zij onmiddellijk savant-achtige talenten.
Snyder zette inderdaad de magische magneet op de schedel van gezonde proefpersonen.  Zappp! En kijk eens aan, TMS deed de truc: ze rekenden, tekenden en voerden andere hoogstandjes uit, net als echte savants…